درمان رگ های واریس با رادیو فرکانسی (RF )
برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی که به نام برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی اندو ونوس نیز معروف است، یک روش کمی تهاجمی برای درمان رگهای واریس میباشد. در این روش یک شکاف بسیار کوچک نزدیک زانو ایجاد میشود و یک کاتتر کوچک را توسط نخ تا کشاله ران میفرستند. سپس امواج رادیوفرکانسی اعمال شده و رگ گرم میشود. گرما، رگ را از بین میبرد و به مرور زمان رگ کاملا ناپدید میشود. این یک روش سرپایی است که با ایجاد یک شکاف کوچک انجام شده و بهبودی نیز سریع حاصل میشود.
مزایای برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی
روش برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی در مقایسه با روشهای جراحی رگ برای درمان واریس پا مزایایی دارد که عبارتند از:
- نسبتا سریع و بی خطر است.
- خیلی گسترده نیست.
- پس از درمان، درد زیادی ندارد.
- کبودی در این روش کمتر است.
- درد کمتری دارد.
- فقط یک شکاف بسیار کوچک ایجاد میشود.
- دوره بهبودی آن کم است و اکثر افراد پس از 1 تا 2 روز میتوانند به کار و فعالیتهای روزمره خود برگردند.
- نیازی به داروی بیهوشی عمومی ندارد.
متقاضیان
روش برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی فقط برای درمان رگهای واریس بزرگ استفاده میشود ولی برای درمان رگهای عنکبوتی مناسب نیست. رگهای معمولی نباید برداشته شوند زیرا اگر در آینده فرد بخواهد عمل جراحی باز قلب انجام دهد، به رگهای معمولی نیاز دارد. روش برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی فقط برای درمان افرادی که رگهای واریس بزرگ در قسمت ران دارند استفاده میشود.
آماده شدن برای درمان
درمان با این روش نیاز به آمادگی خاصی ندارد. در حین درمان، یک عینک تیره به شما داده میشود تا از چشمانتان در برابر امواج لیزر محافظت کند. اگر داروی آسپرین یا هر داروی رقیقکننده خون میخورید، باید با پزشک مشورت کنید. در اکثر موارد، باید مصرف داروهای رقیقکننده خون، یک هفته قبل از درمان قطع شود.
روند درمان
برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی به صورت سرپایی انجام میشود. این روش درمان با استفاده از تصویرسازی با اولتراسوند انجام میشود. بیمار در کلینیک لباس مخصوص پوشیده و روی تخت دراز میکشد. پاهای بیمار تا ران بدون پوشش خواهند بود. سپس پاها با یک محلول آنتی بیوتیک تمیز شده و فرد با پارچه استریل پوشانده میشود. مقدار کمی داروی بی حسی موضعی در بالای زانوها تزریق میشود. مراحل انجام عمل به صورت زیر است.
مرحله 1
یک کاتتر رادیوفرکانسی توسط اولتراسوند از طریق یک شکاف کوچک وارد رگ شده و به محل درمان فرستاده میشود. سر کاتتر با فاصله تقریبا 2 سانتی متری از پیوند سافنو فمورال قرار میگیرد.
مرحله 2
با کمک اولتراسوند، داروی بی حسی موضعی به سرتاسر رگ اعمال میشود. این دارو برای راحتی بیمار در حین عمل استفاده میشود، و از یک گرماگیر برای محافظت از بافتهای اطراف و افزایش تماس بین فیبر رادیو فرکانسی و دیواره رگ استفاده میشود.
مرحله 3
فیبر برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی یک طرح منحصر به فرد دارد و نوک فعال آن دارای طول 7 سانتیمتر است که انرژی برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی از طریق آن آزاد میشود. قسمتی از دیواره رگ که در مجاورت فیبر برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی 7 سانتیمتری قرار دارد، گرم میشود. به طور کلی، فیبر به مدت 20 تا 40 ثانیه در تمام 7 سانتیمتر رگ فعال شده و باعث تسهیل و تسریع کار میشود.
مرحله 4
آزاد شدن انرژی رادیوفرکانسی از سر فیبر باعث ایجاد یک واکنش گرمایی در دیوارهی قسمت تحت درمان رگ گشته و منجر به فروریختگی و سفت شدن بافت دیواره رگ میشود. پس از این مرحله، بیمار کمی احساس ناراحتی میکند. سپس محل برش پانسمان شده و تمام دورتادور باسن نیز با پانسمان بسته میشود.
برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی چقدر طول میکشد؟
انجام این روش به طور متوسط بین 30 تا 45 دقیقه طول میکشد. فرد احتمالا حدود یک ساعت دقیقه در مطب پزشک خواهد بود.
چه زمانی بیمار میتواند دوباره فعالیتهای روزمرهاش را آغاز کند؟
توصیه میشود که بیمار روز بعد از عمل فعالیتهای روزانه خود را آغاز کند. زمانی که بیمار در منزل است، توصیههای پزشک را رعایت کند. بیمار باید موارد زیر را انجام دهد:
- تمام داروها را طبق دستور پزشک مصرف کند.
- به نحوی که پزشک گفته از شکاف ایجاد شده برای ورود کاتتر مراقبت کند.
- مراقب علائم عفونت در محل ورود کاتتر باشد.
- از جوراب و بانداژ الاستیک استفاده کند.
- پاهای خود را بالا بگیرد.
- از انجام فعالیتهای سنگین، وزنه برداری و ایستادن طولانی مدت پرهیز کند.
- از مسافرت هوایی، حمام داغ، سونا و استخر خودداری کند.
- پس از 5 تا 7 روز میتواند دوباره ورزش کند.
نتایج
انجام یک آزمایش اولتراسوند پس از عمل ضروری است تا رگ درمان شده و نتایج حاصل بررسی شوند. در نهایت رگ خشک میشود. این مراحل بین 10 تا 14 روز طول میکشد. نتیجه نهایی پس از چند ماه آشکار میشود.
عوارض جانبی
برخی از افراد ممکن است تورم یا کبودی در محل داشته باشند. این تورم و کبودی بعد از 10 تا 14 روز برطرف میشود.
عوارض احتمالی
عوارض عمل برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی بسیار نادر هستند اما ممکن است پیش آیند. عوارض احتمالی عبارتند از:
- سوراخ شدن رگ
- ایجاد لخته خون
- ایجاد لخته در ریهها (آمبولی ریه)
- التهاب رگ (ورید)
- جمع شدن خون (ایجاد غده خونی)
- عفونت
- اختلال لمسی سوزش و خارش (احساس بی حسی یا سوزش)
- سوختگی پوست
- آسیب به عصب
- کبودی پوست
- درد
- ناموفق بودن عمل
پرسش و پاسخ
آیا برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی دردناک است؟
در حین عمل درد خفیفی وجود دارد. اما قبل از عمل، پزشک کمی داروی بی حسی موضعی برای بی حس کردن محل، تزریق میکند.
محدودیتهای موجود در عمل برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی چه مواردی هستند؟
برای رگهای پیچاپیچ نمیتوان از روش رادیوفرکانسی استفاده کرد. در نتیجه، برای درمان رگهای واریسی بزرگ، مانند رگ سافین بزرگ که از کشاله ران و درون ران به قسمت داخلی ساق پا میرود، از روش برداشت رگ با روش اندوونوس استفاده میشود.
برداشت رگ با روش اندوونوس تقریبا در تمام موارد در بستن رگهای مشکلدار موفقیت آمیز است اما رگهای انشعابی کوچکتر که به پوست میروند معمولا نیاز به درمان با روش فلبکتومی (نوعی عمل جراحی برای خارج کردن رگهای کوچک) یا اسکلروتراپی دارند. همچنین برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی فقط برای درمان رگهای واریسی بزرگ بالای زانو استفاده میشود. رگهای واریسی زیر زانو با روش برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی درمان نمیشوند. پس از برداشت رگ، روشهای دیگری نیز برای تکمیل درمان برنامه ریزی میشوند.
عمل برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی چقدر موثر است؟
اطلاعات موجود نشان میدهند که برداشت رگ با روش رادیوفرکانسی اگر توسط پزشک آموزش دیده انجام شود، صد درصد موثر خواهد بود. عدم موفقیت این روش ممکن است بخاطر استفاده از وسایل نادرست یا عدم مهارت پزشک باشد.
بیمار چگونه بفهمد که رگ از بین رفته است؟
بیمار پس از 1 تا 3 هفته باید به پزشک مراجعه کند و پزشک یک اولتراسوند روی او انجام میدهد تا مشخص شود که رگ بسته شده است یا خیر.