تسکین درد واریس و سنگینی در پاها در اثر رگ‌های واریس نامرئی

رگ‌هایی که دچار واریس می‌شوند تورم کرده و بزرگ می‌شوند. این رگ‌ها غالباً به رنگ آبی یا بنفش تیره بوده و ظاهری برآمده و پیچ و تاب‌دار دارند. این رگ‌ها در ساق پا و روی پاها ایجاد می‌شوند. همه رگ‌های واریسی سطح برآمده ندارند؛ گاهی اوقات این رگ‌ها غیر قابل مشاهده بوده و در عمق بدن قرار دارند؛ بنابراین برخی افراد ممکن است به مدتی طولانی در پاهای خود دچار درد و ناراحتی باشند و دلیل آن را ندانند.

رگ‌های واریسی ممکن است دردناک باشند و علائمی مانند خستگی و سنگینی در پاها ایجاد کنند. با استفاده از روش‌های درمانی مختلف می‌توان هم از ایجاد واریس جلوگیری کرد و هم آن را درمان کرد.

 

رگ‌های واریسی، عروق غیرعادی و بزرگ شده‌ای هستند که به دلیل ضعف در دیواره دچار این عارضه می‌شوند. این عروق ممکن است به صورت دسته‌ای از رگ‌های آبی یا بنفش به نظر برسند و گاهی اوقات نیز مویرگ‌های نازک قرمز اطراف آنها دیده می‌شود که به آنها رگ‌های عنکبوتی گفته می‌شود. رگ‌های واریسی و عنکبوتی در هر قسمتی از بدن ممکن است ایجاد شوند اما غالباً در پاها و در ناحیه لگن شکل می‌گیرند. فرد مبتلا در پاهای خود احساس سنگینی کرده و عضلات پاهای وی به راحتی خسته می‌شوند که نشانه ابتلا به رگ‌های واریسی است.

برای رفع حس درد و خستگی ناشی از واریس باید از یکی از روش‌های درمانی تحت نظر پزشک معالج استفاده شده و مراقبت‌های ویژه پس از درمان صورت گیرد.

تیم متخصصان کلینیک مرکز واریس شیراز آماده ارائه مشاوره و درمان بیماری واریس هستند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و نوبت ویزیت می‌توانید با شماره 09170622792 - 07132334135 تماس بگیرید.

 حقایقی در مورد رگ‌های واریسی


  • ممکن است برخی افراد به جز ظاهر این رگ‌ها، علامت دیگری در بدن خود نداشته باشند
  • رگ‌های واریسی نزدیک به سطح پوست ممکن است در اثر ضربات فیزیکی پاره شده و خونریزی کنند.
  • روش‌های مختلفی برای کاهش علائم همراه با رگ‌های واریسی وجود دارد.

علائم ابتلا به رگ‌های واریسی


برخی مواقع ابتلا به رگ‌های واریسی علامتی ندارد و ممکن است در برخی موقعیت‌ها مانند آب و هوای گرم دیده شوند.

گاهی اوقات، ابتلا به رگ‌های واریسی علامتی ندارد در حالی که در برخی مواقع دیگر این عارضه با طیفی از علائم همراه است. برخی علائم شایع ابتلا به رگ‌های واریسی عبارتند از:

  • درد و ناراحتی در پا
  • تورم پا و مچ پا
  • سوزش و ضربان در قسمت مبتلا
  • کرامپ عضلانی به خصوص در هنگام شب
  • خارش پوست ناحیه مبتلا به واریس
  • تغییر رنگ پوست
  • سنگینی و احساس خستگی مفرط در پاها

علائم در آب و هوای گرم، در پایان روز یا زمانی که فرد به مدت طولانی روی پاهای خود می‌ایستد تشدید می‌شوند

درد

رگ‌های واریسی باعث درد در پا می‌شوند. افراد غالباً درد را به شکل درد عمقی و سنگینی پا توصیف می‌کنند.

درد واریسی درجات مختلفی دارد و برخی افراد علائم شدیدی را تجربه می‌کنند. یک بیماری که می‌تواند باعث ایجاد درد شود، فلبیت نام دارد که زمانی که رگ‌های واریسی متورم شده و در آنها لخته خون ایجاد می‌شود اتفاق می‌افتد. برخی علائمی که فرد مبتلا به فلبیت تجربه می‌کند عبارتند از:

  • درد
  • گرما
  • سختی
  • تغییر رنگ

اگر رگ پاره شود، خون در اطراف ناحیه آسیب‌دیده جمع شده و باعث افزایش فشار و انباشتگی سموم می‌شود. در برخی موارد ممکن است روی پوست زخم ایجاد شده یا پوست فرد به دلیل ابتلا به رگ‌های واریسی پاره شود که به شدت دردناک است.

موارد دیگری که باعث درد واریس می‌شوند


شناسایی رگ‌های واریسی و درمان گام به گام آنها به پیشگیری از عوارضی مانند ابتلا به لنف آدم کمک می‌کند.

لنف آدم

رگ‌های واریسی باعث ایجاد مشکلاتی در قسمت‌های دیگر بدن به خصوص در سیستم لنفاوی می‌شوند.

سیستم لنفاوی یک شبکه عروقی است که به انتقال و دفع مواد زائد و سموم از بدن کمک می‌کند. این سیستم نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد.

در برخی موارد، رگ‌های واریسی باعث آسیب به سیستم لنفاوی می‌شوند و بیماری به نام لنف آدم را ایجاد می‌کنند که باعث تورم در پاها و انگشتان پاها می‌شود.

برخی افراد مبتلا به لنف آدم ممکن است به سلولیت- یک بیماری عفونی خطرناک پوستی که باعث تورم بافت نرم پوست می‌شود – نیز مبتلا شوند.

برخی افراد نیز ممکن است به درماتیت استوزی وریدی مبتلا شوند که در آن پوست چرمی شکل شده و رنگ آن قهوه‌ای مایل به قرمز می‌شود. در برخی موارد ممکن است مایع زرد رنگی از پوست خارج شود.

درماتیت

رگ‌های واریسی ممکن است منجر به درماتیت شوند که در آن راش‌های متورم و خارش ایجاد می‌شود. راش‌های ناشی از ابتلا به رگ‌های واریسی بیشتر در قسمت پایین پا و مچ پا دیده می‌شوند.

درماتیت ممکن است باعث خونریزی، ایجاد زخم‌های پوستی یا زخم‌های دردناکی شوند که اگر خراشیده یا تحریک شوند عفونی می‌شوند.

ترومبوفلبیت سطحی

رگ‌های واریسی باعث التهاب و شکل‌گیری لخته‌های خونی در عروق می‌شوند. غالباً لخته‌های خون در نزدیکی سطح پوست دیده می‌شوند که به آن ترومبوفلبیت سطحی گفته می‌شود.

این عارضه دردناک بوده و باعث ایجاد مشکلاتی برای ناحیه آسیب‌دیده می‌شود.

 پیشگیری


متأسفانه، مدارک کمی وجود دارد که نشان می‌دهد افراد می‌توانند از ابتلا به رگ‌های واریسی پیشگیری کنند اما آنها می‌توانند با تغییر سبک زندگی که باعث کاهش علائم آنها می‌شود از تشدید رگ‌های واریسی پیشگیری کنند.

برخی روش‌های کاهش علائم و پیشگیری از ایجاد رگ‌های واریسی عبارتند از:

  • اجتناب از نشستن یا ایستادن‌های طولانی مدت
  • راه رفتن در اطراف هر نیم ساعت یک مرتبه
  • بلند کردن پای آسیب‌دیده در هنگام نشستن، استراحت کردن یا خوابیدن به طوری که از سطح قلب بالاتر باشد
  • ورزش مستمر و منظم برای بهبود گردش جریان خون
  • کاهش وزن در صورت چاق بودن
  • اجتناب از پوشیدن لباس‌های تنگ به خصوص آنهای که کمر، کشاله ران و ساق تنگ دارند
  • اجتناب از پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند به مدت طولانی

درمان رگ‌های واریسی


جوراب‌های مخصوص واریس یک روش غیر جراحی و اقتصادی برای درمان رگ‌های واریسی هستند.

رگ‌های واریسی همیشه نیاز به درمان ندارند. به هر حال، روش‌های مختلف درمانی برای کاهش درد واریس وجود دارد.

بالا نگه داشتن پاها

برای کاهش سریع درد و ناراحتی واریس، پاهای خود را بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید. شما می‌توانید پاهای خود را روی یک میز قرار دهید، آنها را به دیوار تکیه دهید، دراز کشیده و 3 تا 4 بالش زیر پاهای خود قرار دهید. این کار به کاهش جریان خون به سمت پایین بدن کمک کرده و باعث می‌شود خون راحت‌تر به سمت قلب جریان یابد و دریچه‌های وریدی عملکرد مؤثرتری داشته باشند.

هر مرتبه سعی کنید پاهای خود را به مدت 15 دقیقه بالا قرار دهید تا به کاهش تورم و درد واریس شما کمک کند.

حرکات ورزشی و کشش پاها

انجام حرکات کوتاه برای کشش عضلات ساق پا چند مرتبه در روز می‌تواند مؤثر واقع شود. پاهای خود را به طور مکرر خم کنید به خصوص در هنگام سفر و در زمانی که فضای پاها محدود است.

اگر شما برای انجام کار و شغل خود مجبور به نشستن هستید حداقل هر 30 دقیقه یک مرتبه وضعیت خود را تغییر داده و زانوهای خود را به طور مرتب خم کنید.

آب‌رسانی صحیح و حرکات فیزیکی به بهبود گردش جریان خون کمک می‌کند پس به مقدار کافی آب بنوشید و به طور منظم در اطراف قدم بزنید.

از آب سرد استفاده کنید

اگر پاهای شما در پایان روز دردناک است آنها را با آب سرد بشورید. دمای پایین باعث می‌شد که عروق خونی جمع شوند. این کار به کاهش تورم و احساس سنگینی پاها و کاهش ناراحتی عمومی و کرامپ ناشی از ابتلا به واریس می‌کاهد.

از دوش گرفتن با آب گرم و استفاده طولانی مدت از وان آب گرم بپرهیزید. گرما بر رگ‌های واریسی اثر منفی دارد و اگر شما زمان زیادی در آب گرم باقی بمانید باعث تشدید درد ضربان دار می‌شود.

اگر به کارگیری این روش‌ها مؤثر واقع نشد، ممکن است پزشک انجام روش‌های زیر را به شما توصیه می‌کند:

جوراب‌های مخصوص واریس

در گام نخست، پزشک استفاده از جوراب‌های مخصوص واریس را به شما توصیه می‌کند و از شما می‌خواهد همزمان با استفاده از این جوراب‌ها، پاهای خود را نیز بالا نگه داشته و به طور مرتب ورزش کنید. ممکن است نیاز باشد که فرد تا 6 ماه از جوراب‌های مخصوص واریس استفاده کند تا اثرات آن دیده شود.

جوراب‌های مخصوص واریس بافت‌های اطراف رگ‌های واریسی را فشرده کرده و از جمع شدن خون در آن ناحیه جلوگیری می‌کنند. این جوراب‌ها برای کاهش خارش و تورم ناشی از ابتلا به واریس طراحی شده‌اند.

ابلیشن

در ابلیشن از گرما با روش لیزر درمانی یا رادیو فرکانسی برای بستن عروق آسیب دیده استفاده می‌شود.

ابلیشن غالباً در مطب پزشک انجام می‌شود و در حدود 20 دقیقه طول می‌کشد. پزشکان از بیحسی موضعی برای بیحس کردن ناحیه تحت درمان استفاده می‌کنند بنابراین در هنگام انجام این فرایند دردی احساس نمی‌کنید. زمانی که ابلیشن انجام شد، پزشک قسمت درمان شده را به وسیله باندهای فشاری می‌بندد.

اسکلروتراپی

در این روش درمانی ماده‌ای به نام اسکلروزانت در رگ‌های واریسی تزریق می‌شود. این ماده باعث گرفتگی و اسکاری شدن عروق شده که منجر به بسته شدن رگ می‌شود.

این نوع لختگی خطرناک نیست و به مرور زمان رگ‌های واریسی از بین رفته و محو می‌شوند.

عمل جراحی

ممکن است برخی افراد نیاز به انجام عمل جراحی مانند لیگاسیون که در آن رگ مسدود شده و تجمع خون متوقف می‌شود یا عمل استریپینگ که در آن جراح رگ را برمی‌دارد داشته باشند.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟


پزشکان ابتلا به رگ‌های واریسی را یک بیماری خطرناک نمی‌دانند و افراد مبتلا که ناراحتی ندارند نیازی به مراجعه به پزشک نخواهند داشت.

به هر حال، اگر شما درد، ناراحتی یا سوزش داشتید به خصوص در هنگام شب، باید به پزشک مراجعه کنید.

به یاد داشته باشید که رگ‌های واریسی همیشه قابل دیدن نیستند، هر فردی که در پاهای خود احساس درد، تورم یا خستگی دارد باید برای معاینه به پزشک مراجعه نماید.

پیشگیری از درد


همانند بسیاری از بیماری‌های مزمن دیگر، پیشگیری ارجحیت دارد. استفاده از جوراب‌های مخصوص واریس از بروز علائمی مانند تورم و سنگینی پا جلوگیری کرده از کرامپ های دردناک در پایان روز و هنگام شب پیشگیری کنید. پوشیدن جوراب‌های مخصوص واریس در هنگام صبح و پیش از شروع راه می‌تواند بسیار مؤثر واقع شود. زمانی که خون شروع به تجمع در اطراف مچ پا کرد حتی استفاده از جوراب‌های مخصوص واریس هم کمکی به کاهش سنگینی و درد پاها نمی‌کند.

کفش‌های پاشنه بلند و لباس‌های تنگ باعث بهبود رگ‌های واریسی شما نمی‌شوند. این‌ها باعث وارد شدن فشار مضاعف به قسمت‌های مختلف بدن شده و گردش جریان خون را محدود می‌کنند. سعی کنید کفش‌ها و لباس‌های راحت بپوشید به خصوص اگر مجبور هستید در تمام طول روز از آنها استفاده کنید.